ARENYS DE MAR, EL TEU PORT DE BARCELONA

Arenys de Mar és un dels municipis principals de la comarca del Maresme  té una gran activitat social i els arenyencs se senten molt orgullosos de la seva vila. El port d'Arenys de Mar està situat a 20 milles nàutiques de Barcelona. La distància per terra és d'uns 40 km. Hi ha molt bona comunicació, sigui per la carretera N-II o l'autopista C-32 o amb el tren (Rodalies R-1) que enllaça directament amb l'estació de Plaça de Catalunya en 50 minuts. Per la C-32 o la carretera C-61 -travessant Collsacreu- hi ha molt bona comunicació amb l'interior de Catalunya i l'autopista AP-7.

Els espais naturals del massís del Montseny son molt a prop i el Parc Natural del Corredor- Montnegre és tot just a uns quants quilòmetres. Girona és a 60 km i Montserrat a una hora llarga de viatge. L'Aeroport del Prat (Barcelona) és a 56 km i el de Girona-Costa Brava a 40 km.

VILAPORT.jpg

El port d'Arenys és un dels més importants de la costa catalana. És l'exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila.  La pesca i tota la indústria que es crea al seu entorn  mouen gran part de l'activitat econòmica de la població. El port concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca. La subhasta del peix que té lloc cada tarda quan tornen els quillats i les barques és un espectacle pintoresc que atrau molts visitants. El peix que surt de la llotja d'Arenys és valorat a tot Catalunya, sobretot les gambes. A la tardor, se celebra Calamarenys,  un certamen gastronòmic, que té com a principal protagonista el calamar d'Arenys.

Tot el litoral arenyenc està vorejat per extenses platges que queden emmarcades pels turons que arriben fins arran de mar, un anunci de la veïna Costa Brava. El port té un gran espai dedicat a les embarcacions esportives, amb modernes instal·lacions per allotjar els vaixells de pas. Durant l'estiu molts velers hi fan estada en les seves singladures mediterrànies. Les drassanes continuen sent una important indústria local.

DEL PORT A LA RIERA: RIERA AMUNT, RIERA AVALL

 

La Riera és el centre comercial i eix de tota l'activitat local. Dos rengles de plataners centenaris ombregen les voreres i li donen una imatge única.  A mitja Riera, a uns quants metres de la placeta de l'Església, hi ha el Mercat, un esplèndid i funcional edifici modernista. És obert tots els matins i algunes tardes. A l'interior el batibull de gent i l'activitat són constants. Els matins de dissabte el tràfec comercial es trasllada a tota la Riera, on s'instal·la el mercat setmanal. Molts caps de setmana hi ha fires i mercats a la Rèra (consulteu calendari PDF).

El Centre Cultural Calisay situat al'antiga destil·leria del licor d'herbes és un altre dels edificis insignes de la vila. Ara és un centre municipal que allotja diversos de serveis culturals i té una agenda molt completa i continuada d'actes públics.

Festes de Sant Roc. Plaça de la Vila d'Arenys de Mar

ARENYS FA FESTA

Per Sant Zenon, el 9 de juliol, se celebra la Festa Major amb un extens programa d'activitats culturals i festives i un castell de focs d'artifici que es llença des de la platja. Els gegants d'Arenys surten en cercavila en diversos moments d'aquestes festes. A mitjan agost se celebren les Festes de Sant Roc (16 d'agost), una festa tradicional que destaca per la sortida dels macips i les captadores amb la seves almorratxes d'aigua perfumada i purificadora que rememoren un centenari vot de vila. Com a preludi , el capvespre del dia 15 d'agost, es fa La Pesta, un espectacle de carrer amb desenes de figurants  que ambienta i recrea l'Arenys del segle XV assotat per una malura infecciosa.

A l'estiu hi ha altres programacions culturals com el Festival de Jazz, que se celebra durant  el juliol i l'agost als jardins de l'edifici Xifré. A l'agost, al mateix port se celebra el festival de Músiques de Mar i a l'hivern la Fira Diatònica, dedicada a l'acordió. Hi ha altres fires i cites comercials durant tot l'any. La Trobada de Puntaires a la primavera concentra centenars d'artesanes fent puntes al coixí al mig de la Riera.

Per Sant Joan s'ha de visitar la Fira del Solstici d'Estiu, que exhibeix al llarg de la Riera desenes de parades de productes naturals i artesanals i a participar en la tradicional revetlla popular a la platja. Les jornades gastronòmiques del Calamarenys, durant la l'octubre, cuinen el calamar autòcton als fogons dels restaurants de la vila. 

PROPOSTES PER DESCOBRIR ARENYS

ITINERARIS

Us convidem a visitar els principals atractius i punts d'interès de la vila amb un seguit de propostes preparades per l'Ajuntament d'Arenys de Mar. Descobriu Arenys!

Bones connexions_icon.png

CULTURA

L'interès i atractiu cultural d'Arenys de Mar es complementa amb una continuada programació musical, teatral i de festes i cultural popular. Arenys és cultura!

EL MAR D'ARENYS

A banda i banda del port hi ha un extens front litoral amb extenses platges i interesants espais naturals. També amb l'oferta de serveis nàutics i gastronòmics.